Trans Terra Alta en Btt. Ruta MTB

La Ruta de 3 dies “Esport” de la Trans Terra Alta és una ruta circular que recorre en 3 dies 10 pobles de la Terra Alta en Btt (MTB). En total són 183 km. i 3.109 m. de desnivell acumulat passant per Gandesa, Pinell de Brai, Corbera d’Ebre, La Fatarella, Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca, Batea, Bot, Arnes i Horta de Sant Joan. La ruta Esport és una bona descoberta bàsica de la Terra Alta. És a dir, es pedalant pel territori i transitant per la majoria de les seves poblacions es visiten bona part dels indrets més interessants de la comarca. És una proposta exigent doncs és el mateix recorregut de la Ruta Turística de 4 dies, però distribuïda en 3 dies. Per això s’anomena Ruta Esport.

La Ruta Turística inclou en tots els casos 3 Mitges Pensions, atès que inclou també el sopar i l’allotjament de la nit prèvia al dia de la sortida, sigui a Arnes o bé a Gandesa.

 

Guiada o Autoguiada. Ruta Trans Terra Alta MTB

La ruta es pot contractar Guiada o bé Autoguiada.

En el primer cas, Guiada, disposareu d’un experimentat Guia Local (titulat).  Ell us mostrarà sobre la marxa les curiositats, els racons més meravellosos i amagats del recorregut. La sortida pot ser qualsevol dia de la setmana, de dilluns a diumenge inclosos. A més del Guia, cal un grup d’un mínim de 4 persones. Amb sortida des d’Arnes o Gandesa és la millor opció per gaudir de la ruta despreocupant-se de tot. Simplement, viure plenament aquesta extraordinària experiència.

També es pot fer com a Ruta Esport Autoguiada. En aquest cas, s’inicia sempre a Arnes tot i que en ambdós casos, la ruta té exactament el mateix recorregut. Com a ruta Autoguiada, la ruta la poden fer de 2 fins a 12 persones i es pot iniciar la ruta qualsevol dia, de dilluns a diumenge.

 

DIA 1.  Arnes – Pinell de Brai – Gandesa.

Distància: 62,76 km (1.131 metres desnivell positiu acumulat).

Trans Terra Alta Btt Celler GandesaDesprés de la magnífica estada a Lo Corral d’Arnes. Comença el primer dia amb l’etapa més factible i planera de tota la ruta. Així ens anirem adaptant a la bici i al ritme de la ruta que fa via cap a  Pinell de Brai per un recorregut que segueix bona part de la Via Verda, o sigui, fàcil i còmode.

La ruta passa primer per Horta de Sant Joan on podrem gaudir del gran nombre d’atractius turístics. A la vila hi ha des del Museu Centre Picasso fins a l’olivera més que mil·lenària, passant per l’Ecomuseu. Gaudirem, tot seguit, de les Olles de Bot i del Santuari de la Fontcalda, al sud de la Serra de Crestall. Després tomba cap a Pinell de Brai per poder gaudir del meravellós Celler Cooperatiu (visita inclosa en el preu).

Però després de visitar Pinell de Brai (paga la pena pujar fins al Mirador de la Lleva del Biberó, per les vistes) ens espera la part més exigent. I és que fins a Gandesa -on ens hi allotjarem- caldrà travessar la Serra de Cavalls. Val a dir que, juntament amb la Serra de Pàndols, foren els dos fronts més durs de la Batalla de l’Ebre, com podreu observar sobre el territori. A Gandesa es visita el Celler Cooperatiu (inclòs en el preu). 

Soparem en un bon restaurant, del propi allotjament.

 

DIA 2.  Gandesa – La Fatarella- Batea.

Distància: 67.65 km (937 m. desnivell acumulat positiu).

ARuta Trans Terra Altaquesta és l’etapa més llarga però la menys exigent.

De seguida som a Corbera d’Ebre, on hi ha el Consorci Municipal dels Espais de la Batalla d’Ebre. De fet, el Poble Vell de Corbera d’Ebre es conserva encara exactament igual que com va quedar després de la Guerra Civil. Una dura mostra del que fou aquest esdeveniment tan terrible.

El camí que seguirem fins a Vilalba dels Arcs (on, com veureu, s’hi desenvolupà una greu batalla) és un compendi de trinxeres, barraques i barracons de la rereguarda republicana fins a les rodalies de Vilalba. Allà hi trobarem senyals d’un interessant passat ibèric que, sens dubte, us sorprendrà.

La Fatarella és un encantador i ecològic poble on podrem gaudir d’un bon dinar o comprar algun dels seus dolços…. A més, i si fem un tomb pels carrers veurem que és realment bonic, com bé diuen en la seva oficina de turisme, ubicada davant del museu.

A partir d’ara, el final d’etapa és una mica trenca-cames, creuant diferents torrents (barrancs) fins a la Pobla de Massaluca (antigament, Vilabona). Aquest és el únic dels termes de la Terra Alta que té contacte directe amb l’Ebre. Tot seguit Batea, Una població empremta del passat, coneguda pel seus excel·lents vins de Garnatxa i plena de perxes a les places i carrerons.  No deixeu de visitar la seva “Oficina de Turisme”!. Sorprenent!!. Com ho és l’actuació d’en Quico, en Celio i el Mut de Ferreries. I no dubteu en fer un tomb pel casc antic…!.

 

 DIA 3. Batea – Arnes

Distància 59.05 km. (1.284 m. desnivell positiu acumulat).

Aquesta és l’etapa més curta però alhora, la més exigent.

Començarem per dirigir-nos cap al sorprenent Poblat Ibèric del Coll del Moro, d’enormes dimensions abans d’entrar a Gandesa.

La capital de la Terra Alta ens acull amb el seu impressionant Celler Cooperatiu, que si no hem tingut temps, el dia abans, el podrem visitar avui. La ruta ens durà fins al Santuari de la Fontcalda gaudint d’unes vistes impressionants (i les Crestes de Volandins, sens dubte, ho són) entre les sorprenents Serres de Pàndols i del Crestall.

Després de Bot, els recorregut ens mostra la màgia d’Horta de Sant Joan, que gaudirem fent un volt -a peu o en bici- els seus carrers per entrar definitivament, als Ports. Un tram de muntanya magnífic pels Estrets (que cal fer a peu) és la millor mostra de tot el que Els Ports ens pot oferir, tot just abans d’entrar a Arnes, la culminació de la ruta.

 
 

Inclou:

 • 3 Allotjaments en règim de Mitja Pensió.
 • Transport d’equipatge d’allotjament en allotjament.
 • Assegurança obligatòria.
 • Tracks (en format GPX / TRK) i mapes del recorregut.
 • Visita i tast degustació al Celler Cooperatiu de Gandesa i al Celler Cooperatiu del Pinell de Brai.

NO Inclou:

 • Aperitius, licors i altres begudes no incloses en el menú.
 • Lloguer de bicicletes (opcional)
 • Lloguer de GPS (opcional)
 • Dinar en ruta (opcional).
 • Assegurança de Cancel·lació (opcional).
 • Tot el que no s’ha especificat en l’apartat anterior.